Goede voornemens volhouden, dit is hoe!
Goede voornemens volhouden

Januari nadert en de vraag “wat zijn jouw goede voornemens?” wordt steeds vaker gesteld. Jij geeft vol goede moed antwoord, per 1 januari ga jij: stoppen met roken, dankbaarder zijn, meer boeken lezen, minder tijd aan Netflix besteden én je gaat vaker sporten. Een hele mond vol, maar je gaat het echt doen. Of nou ja, je gaat het écht proberen, want vorig jaar heb je niet goed genoeg geprobeerd. Het jaar daarvoor ook niet en het jaar daarvoor eigenlijk ook niet. Nou ja, je hebt het wel geprobeerd, maar je hebt je doelen voor alsnog niet kunnen behalen. Inmiddels is de jaarwisseling al weer even geleden en wordt het elke dag iets moeilijker om je doelen te bereiken. Je komt steeds dichterbij, maar dwaalt steeds verder af. Heel vervelend, maar ook heel menselijk. Misschien is het wel een troostende gedachte dat jij niet de enige bent die er moeite mee heeft. Daarom gaan wij onze favoriete tips bespreken in dit artikel.

1. Verklein je goede voornemens

Natuurlijk, dromen mag, dromen is iets moois. Daarnaast willen we natuurlijk juist dat je wordt uitgedaagd. Toch zien we vaak dat mensen zichzelf zodanig willen uitdagen dat het te moeilijk wordt. Dan lijkt het doel zo ver weg te zijn dat het gevoelsmatig onbereikbaar is. Dat is één van de grote redenen dat men zijn goede voornemens weer laat gaan. Zie een goed voornemen niet zo zeer als iets wat je nu moet bereiken, maar als iets waar je naartoe werkt. Als je normaalgesproken twee keer per week sport, maar je naar vier keer per week toe wil gaan is het helemaal niet erg om dit in stapjes te doen. Sport in de maand januari drie keer per week en sport in de maand februari vier keer per week. Dan heb je, je doel ook behaald, maar dan heb je er iets langer over gedaan en dat is helemaal oké. Het gaat erom dat je het lang volhoudt, niet dat je het snel voor elkaar krijgt.

2. Erken je valkuilen

Soms is het moeilijk om te reflecteren op je zwakkere punten. Wij mensen hebben namelijk nog wel eens de neiging om alleen maar de positieve dingen te willen zien. Dat geldt ook voor zelfreflectie, het is soms moeilijk om de waarheid onder ogen te komen. Maar eerlijk is eerlijk; je wilt het doel graag bereiken en om daarin te kunnen slagen zul je eerst eerlijk tegenover jezelf moeten zijn. Als jij weet waar je valkuil ligt, weet je waar je op moet letten, waar je niet te laconiek in kunt zijn en waar je kansen liggen. Je hoeft het helemaal niet op een negatieve manier te benaderen hoor, je kunt jezelf ook een beloning geven wanneer het je lukt om over die specifieke valkuil heen te springen! Heb je er moeite mee om dit zelf te doen? Wij begeleiden mensen met het behalen van hun doelen op het gebied van gezondheid. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie.

3. Visualiseer, realiseer

Je hebt een doel voor ogen. Toch weet je van jezelf waar de zwaktepunten liggen en heb je wel eens meegemaakt dat je de goede voornemens toch niet waar wist te maken. Dat is de perfecte reden om je doelen te visualiseren. Sluit regelmatig je ogen en doe alsof je dat leven al leidt. Maar dat zal misschien niet genoeg zijn, dus maak die visualisatie groter. Pak een pen en papier en schrijf het op, zoek foto’s op van je doel, zoek motiverende quotes, maak een moodboard en reflecteer regelmatig op jezelf en je acties. Dat gaat het behalen van het voornemen een stuk makkelijker maken.

We hopen dat deze tips jullie helpen om de goede voornemens van 2022 te behalen. Vergeet niet dat het goed is om doelen te stellen en dat het oké is om deze doelen een beetje bij te stellen. Kwaliteit gaat immers voor kwantiteit.

Laatste berichten

De coach in Zwolle en omgeving voor jong en oud