Last van onzekerheid? Wij hebben een paar handige trucjes voor je!
Robby de coach in Zwolle

Sommige mensen worden geboren met het geluk dat ze een hele dosis zelfvertrouwen bezitten, maar veel anderen krijgen te maken met onzekerheid. Natuurlijk, iedereen is wel eens ergens onzeker over, maar bij sommige mensen overheerst het, dat is ontzettend naar. Het kan komen door pesters, maar ook door andere factoren zoals social media. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om sterker in je schoenen te gaan staan. In dit artikel gaan we een aantal makkelijke methodes met je delen.

1. Complimentjes doen het halve werk

Wat doet het met je wanneer iemand je een oprecht compliment geeft? Het maakt je dag waarschijnlijk meteen een heel stuk leuker. Je voelt je gezien, maar bovenal, gewaardeerd. Elke dag complimentjes krijgen is leuk en ook zeker verdiend, maar hier heb je zelf (helaas!) niet altijd even veel invloed op. Daarom kun je dit proces hacken door anderen en jezelf complimenten te geven.

Probeer elke dag iets liefs te zeggen tegen iemand anders. Zo geef jij niet alleen een positief gevoel aan iemand anders, je straalt ook positiviteit uit.

Het voelt de eerste keer misschien een beetje onnatuurlijk, maar jezelf een complimentje geven kan enorm helpen tegen onzekerheid. Wanneer je onzeker bent is de kans groot dat je veel negatieve gedachten hebt. Je kunt ervoor kiezen om erin mee te gaan en ze te geloven, maar je kunt er ook tegenin gaan en jezelf vertellen dat je wél mooi bent, het wél waard bent en dat je absoluut een prachtig mens bent.

2. Stop met het voeden van je onzekerheid

Je kent het misschien wel; je hebt een sociale interactie (gehad) en jouw grootste zorg is de mening van anderen. Het probleem is alleen dat je hiermee alleen maar je onzekerheid aan het voeden bent en geloof ons, dat is niet de fijnste tijdbesteding. Je kunt je veel beter focussen op hetgeen dat er gebeurt en genieten van het moment. Je moet niet vergeten dat je geen gedachten kunt lezen, dus je nooit met zekerheid kunt zeggen wat mensen van je denken. Neem ook niet te veel dingen persoonlijk; jij bent goed, je hebt niks verkeerd gedaan. Als iemand toevallig een keertje kortaf uit de hoek komt, weinig tegen je praat of chagrijnig kijkt komt dit hoogstwaarschijnlijk niet door jou, maar doordat zij (in hun hoofd) bezig zijn met andere dingen.

3. Weerbaarheidstraining tegen onzekerheid

Vind je het echt heel lastig om, om te gaan met je onzekerheid en heb je het gevoel dat je wel wat hulp kunt gebruiken? Dan is weerbaarheidstraining iets voor jou. Bij deze vorm van trainen leer je hoe je sterker in je schoenen kunt staan. Het is niet alleen praten zoals bij therapie, je gebruikt sport en beweging als uitlaatklep. Wij bieden ook een weerbaarheidstraining aan. Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.

4. Streef, maar leg de lat niet té hoog

Het is goed om aan jezelf en je dromen te werken, maar vergeet niet; een kat zal nooit kunnen brullen. Daarmee bedoelen we niet dat je niet kunt streven naar het “onmogelijke”, maar wel dat je het jezelf echt niet kwalijk hoeft te nemen wanneer je iets moeilijks niet in een keer vlekkeloos doet. Soms kosten doelen meer tijd, aandacht of energie dan waar je in eerste instantie op had gehoopt. Dat is oké, laat jouw onzekerheid je niet kleineren. Heb vertrouwen in je eigen kunnen en geloof in het proces.

5. Zet je overwinningen op papier

Als je erg onzeker bent zul je jezelf waarschijnlijk op een negatieve manier zien. Je ziet wel de dingen die je niet goed hebt gedaan, maar de dingen die je wel goed hebt gedaan verdwijnen als sneeuw voor de zon in jouw hoofd. Dat is zo zonde, maak daarom een verandering. Maak een notitie op je telefoon of pak een boekje waarin je jouw overwinningen opschrijft. Het kan alles zijn: een goed cijfer dat je hebt gehaald, een rijles die goed ging, een sociale situatie waarin je goed hebt gehandeld, een heerlijke workout, etc. Vul deze notitie/dit boekje aan wanneer je ergens trots op bent. Als je, je wat minder voelt kun je het erbij pakken en energie en positiviteit putten uit deze overwinningen.

We hopen dat je wat hebt aan deze makkelijke, toegankelijke trucjes. Zelfvertrouwen is belangrijk, want vergeet niet dat jij er ook mag zijn! Wil je graag aan jouw persoonlijke doelen werken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Neem contact op, dan helpen we jou graag verder.

Laatste berichten

De coach in Zwolle en omgeving voor jong en oud