Interemittent fasting, heb jij er wel eens van gehoord?
interemittent fasting

Vasten, heb jij er wel eens over nagedacht om het te proberen? Hoewel veel mensen bij vasten denken aan dagen lang niks eten, hoeft dit helemaal niet waar te zijn. Vasten wordt steeds vaker gebruikt door mensen die fitter willen worden. Het is wel iets anders dan regulier vasten: jouw vastpatroon is onderbroken, deze manier van vasten heet dan ook interemittent fasting. Jij eet bijvoorbeeld zes uur per dag wel en 18 uur per dag niet. Dat zou de vetverbranding stimuleren, maar wat is hier van waar? En hoe gezond is het? Dat zijn vragen die we in dit artikel gaan beantwoorden.

Dit is interemittent fasting

De meeste diëten draaien om verschillende factoren zoals: voedingsstoffen, vitaminen en calorieën. Bij deze vorm van eten ligt de focus daar een stuk minder op; jouw prioriteit is dat je eet binnen bepaalde tijden. Natuurlijk, gezonder eten zal je resultaten stimuleren, maar dat is niet per sé waar dit dieet zich op focust. Je hebt bepaalde tijden waarin je wel en waarin je niet mag eten. Een voorbeeld van zo’n schema is dat je ’s avonds om 20:00 uur stopt met eten en dat je om 12:00 in de ochtend weer mag eten. Je kunt zelf kiezen hoeveel uur je wel en niet eet. Je mag in de vastperiode wel koffie, water en thee drinken, maar zonder suiker, melk of siroop (ranja). Het is namelijk belangrijk dat je helemaal geen calorieën binnenkrijgt in deze vastperiode.

Waarom zou ik het proberen?

Interemittent fasting, ook wel periodiek vasten genoemd, doe je natuurlijk niet voor niks. Het is immers niet makkelijk. Toch zijn er veel mensen die zich hebben overgegeven aan deze techniek en dat is volgens hen, met goede reden. Het zou namelijk volgens velen erg veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Zo beweren veel mensen dat het helpt met de vetverbranding en dat het met deze techniek makkelijker is om alleen spiermassa over te houden bij het afvallen.

Maar of het echt werkt, ligt meer aan jezelf dan aan deze manier van eten. Als het aankomt op gewichtsafname of toename, is er één belangrijke regel: als je meer verbrand dan dat je eet val je af en als je minder verbrand dan dat je binnenkrijgt kom je aan. Als het op gewichtsverlies aankomt, lijkt interemittent fasting niet zo veel verschil te maken. Dat bijkt ook uit het TREAT-onderzoek, waaruit is geconcludeerd dat er geen directe correlatie lijkt te zijn tussen de periodes waarin mensen eten en gewichtsverlies.

Conclusie

We hebben een aantal voor- en nadelen van deze manier van eten met elkaar vergeleken. We kunnen de conclusie trekken dat interemittent fasting niet zo veel doet voor gewichtsverlies. Het ligt er maar net aan wat goed voor jou en jouw lichaam werkt. Er zitten zeker gezondheidsvoordelen aan interemittent fasting, die voordelen zijn bijvoorbeeld: ,een lagere bloedsuikerspiegel en sneller herstel van het lichaam. Toch is deze vorm van eten niet voor iedereen weggelegd: het eist veel doorzettingsvermogen én de kracht om lekker eten te laten staan, ook als je dan eindelijk wel weer mag eten. Wil jij graag persoonlijk advies over voeding en sport? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Laatste berichten

De coach in Zwolle en omgeving voor jong en oud